Opatrenia na zadržiavanie vôd v krajine realizuje 17 obcí okresu

15.12.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 15. decembra (TASR) - Do druhého realizačného projektu Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí (PRKaIMP) SR sa v uplynulých týždňoch zapojilo aj 17 obcí vranovského regiónu. Podobne ako v iných častiach Slovenska i tu získali sezónnu prácu desiatky miestnych nezamestnaných.
\"Druhý realizačný projekt vychádza z princípov, zásad a cieľov vládou schváleného PRKaIMP a jeho cieľom je revitalizáciou poškodených častí krajiny v 350 katastrálnych územiach vybudovať 3,5 milióna metrov kubických vodozádržných prvkov a tým zmierniť povodňové riziká, riziká sucha a klimatických zmien,\" uvádza sa v stanovisku, ktoré zaslal TASR Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.
Na financovanie výstavby hrádzok, suchých poldrov, zádržných jazierok, priekop a mnoho ďalších foriem vodozádržných prvkov je v rámci druhého realizačného projektu na území Slovenska určená suma v objeme 8.161.035 eur pri predpokladanom množstve - 350 zapojených samospráv a priemernom počte 10 uchádzačov o zamestnanie zamestnaných jednou obcou.
Každá obec získa na realizáciu projektových aktivít finančnú podporu z Úradu vlády SR vo výške 20.000 eur a z Európskeho sociálneho fondu pre každé vytvorené pracovné miesto na obdobie 6 mesiacov približne 3000 eur prostredníctvom § 50j zákona o službách zamestnanosti.
Podľa vyjadrení Agáty Buzekovej z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny vo Vranove nad Topľou realizujú na území okresu od 1. novembra tohto roka vodozádržné prvky vo svojich chotároch obce Bystré, Ďapalovce, Davidov, Hlinné, Jastrabie nad Topľou, Kvakovce, Nižný Kručov, Pavlovce, Petrovce, Piskorovce, Sedliská, Tovarné, Ondavské Matiašovce a Jasenovce. Od 1. decembra sa k nim pripojili aj Majerovce, Nižný Hrabovec a Kučín.
\"V rámci druhého realizačného projektu došlo k vytvoreniu 175 sezónnych pracovných miest. Najviac z nich v počte 16 vzniklo na území okresu v obci Pavlovce,\" konkretizovala Buzeková. Ako ďalej uviedla, opatrenia na ochranu pred povodňami, suchom či klimatickými zmenami budú jednotlivé obce realizovať vo svojich chotároch do marca budúceho roka.
 

Vyberte región